Vinkkejä Sulokkaan laukkujen hoitoon ja pieniin kotihuoltoihin

Vinkkejä Sulokkaan laukkujen hoitoon ja pieniin kotihuoltoihin

Ensimmäisenä mainittakoon, että uusi nahkalaukku vaatii "sisäänajon". Toiset nahat ovat paksumpia kuin toiset ja tämä vaikuttaa laukun jäykkyyteen. Sinnikkäällä käytöllä nahka kuitenkin alkaa asettumaan ja hiukan vetristymään jolloin avaaminen käy helpommaksi. Alempana "lukkokehyksien huoltovinkeissä" lisää siitä, jos lyhyen käytön jälkeen laukku alkaa napsahtelemaan auki. Tämä johtuu juurikin siitä, että nahka alkaa asettumaan käytössä ja kehystä täytyy himpun vain taivuttaa kohdalleen. Jos tällainen ongelma ilmenee toki kannattaa ottaa Sulokkaaseen yhteyttä. Laukku ei ole rikki vain sitä säädetään kohdalleen.

Nahka vaatii silloin tällöin pientä huolenpitoa kestääkseen hyvänä. Mattapintaisia nahkoja kannattaa rasvailla kenkävahalla noin 3kk välein tai jopa harvemmin. Naarmuihin tosin kannattaa sipaista vahaa heti sen ilmaantuessa, jotta vesi ei pääse imeytymään naarmusta sisään. Vesi saattaa imeytyä nahan sisään ja pintaan voi tulla kohoumia.

Mustiin tuotteisiin suosittelen mustaa vahaa (paitsi jos tykkäät käyttää laukkua vaaleiden vaatteiden kanssa) ja värillisiin väritöntä ellei saman sävyistä vahaa/lankkia löydy. Jos naarmu on näkyvä voi sen värjätä oikean sävyisellä nahkamaaleilla tai lankeilla ennen vahausta. 

Tuotesuositus:  Collonil 1909 wax polish, mutta muutkin kenkävahat käyvät hyvin.

Ethän säilytä nahkalaukkua patterin päällä, voimakkaassa auringonvalossa tai laukun kastuessa yritä nopeuttaa kuivumista saunassa ym. kovemmassa lämmössä. Edellä mainitut asiat saattavat kuivattaa nahkaa. Anna kastuneen nahan aina kuivua rauhassa vuorokauden tai kaksi. Tämän jälkeen sen voi rasvata uudelleen ja nahka taas vetristyy. Aurinko tekee erityisesti vaaleisiin kasviparkkinahakoihin tummentumia tai muita värivirheitä.

Nahkaa voi myös pestä sappisaippualla, jolloin auringon jäljet saattaa saada häipymään. Peseminen kuitenkin voi muokata nahkaa ja tähän tulee varautua. Ainakin laukku tulisi täyttää (Cat-clutchit) kuivalla silkkipaperilla (sanomalehdestä voi jäädä mustejälkiä), jotta laukku kuivaa oikeaan muotoon. Nahkatuotteen peseminen on laukun omistajan omalla vastuulla.

 

Sulokkaan laukkujen säilytys

Niin kuin mainitsinkin jo ei nahkatuotteita kannata säilyttää suorassa auringonvalossa. Lisäksi olisi hyvä katsoa ettei etenkään vaaleaa nahkaa vasten ole mitään tummaa. Pikmentti saattaa imeytyä nahan sisään ja tehdä ikäviä värjäytymiä. Etenkään vaaleasta lakerista näitä värjäytymiä ei saa pois. Mattapintaista nahkaa voi tarvittaessa vaikka hioa ja värjätä ja vahata pinnan uudestaan.

Cat-clutchit tulisi säilyttää silkkipaperilla täytettynä, jotta pulleahko muoto säilyy, jos laukku on kuitenkin päässyt sivusta päin katsottuna suoristumaan voi sisuspapereita himpun kostuttaa (ei valuvan märkää) ja täyttää laukku täyteen paperista. Seuraavana päivänä paperit kannattaa vaihtaa kuiviin ja antaa laukun "kuivahtaa" muotoonsa. Muistathan sulkea myös läpän, jotta myös se asettuu kuivuessaan oikein.

Kehysnahkalaukut säilyvät parhaiten esimerkiksi hyllyllä, jossa on riittävästi tilaa ympärillä tai pakkauslaatikossa silkkipaperien seassa. Kannattaa pitää huoli siitä, ettei laukku pääse painautumaan mitään vasten. Painaumia voi olla vaikea saada pois, koska laukku on kovitettu muotoonsa.

 

Lakerinahasta

Lakeri on aitoa nahkaa, jossa on synteettinen korkeakiiltopinnoite. Sitä ei voi vahata tai hoitaa samaan tapaan mitä mattanahkaa, jossa ei synteettistä pinnoitetta ole. Laadukas lakerinahka on kestävää ja aika huoleton veden suhteen. Hyvin kovilla pakkasilla kannattaa harkiten availla laukkua ulkosalla, ettei jäätynyt pinnoite hakea. Itselle ei tuota ei koskaan ole tapahtunut vaikka Joensuussa voi pakkanen paukkua helposti -30 asteessa. 

Lakerinahkaa ei tarvitse hoitaa juurikaan hoitaa. Puhdistus ikkuna- tai silmälasiliinalla riittää. Lakerin kiilloitukseen on erillisiä lakerinhoitotuotteita, joilla nahan saa helposti puhdistettua kiiltäväksi. Sitkeämmät tahrat voi puhdistaa vaikka miedolla Fairy-vedellä ja puhtaalla rievulla. Vahvaan lakeriin jää joskus valkeita viivoja, jotka näyttävät naarmuilta. Sitä ne eivät kuitenkaan ole vaan todennäköisesti ne ovat seinästä tarttunutta maalia. Ne saa pois kostutetulla taikasienellä hyvin kevyesti hankaamalla. Kannattaa olla hellä, koska taikasieni voi viedä lakerin kiillon. Sienen puhdistava idea perustuu hiovaan hankaukseen.

Tuotesuositus: Collonil Lack Polish + lasinkiilloitusliina

 

Lukkokehyksien helppoja huoltovinkkejä näppärille

Jos pallolukkokehyksien pallo antaa periksi voidaan se voidaan vaihtaa uuteen, koska ne ovat kierteillä kiinni. Monestikin Dream-laukun sisätaskusta saattaa löytyä varaosapallo. Jos satut omistamaan vielä semi-permanent kierrelukitetta (täysin kovaksi liimaantuvaa en suosittele, koska palloa ei enää voi vaihtaa, jos tarve tulee), niin lisää pieni helmi kierteeseen ennen kiinni pyörittämistä. Tällöin kierre ei pääse käytössä löystymään.

Joskus lukkokehykset vaativat lyhyen käytön jälkeen kevyttä taivuttelua, kun nahka on himpun asettunut käytössä. Laukku saattaa napsahdella auki tai kehyksen väliin tulee pieni rako. Nahka on materiaalina sellainen, että se tarvitsee "sisäänajon" vähän notkistuessaan se alkaa asettumaan ja tämän vuoksi kehyksiä saattaa joutua säätämään lyhyen käytön jälkeen. Yleensä toimenpide on nopea ja vie muutaman sekunnin, kun tietää mistä kehystä kevyesti taivutetaan. Kysy kuitenkin herkästi apua ongelmaan, jos ongelmia ilmenee.

Jos kromiosiin on jäänyt vedestä ym. jälkiä joita ei meinaa saada pois voi osia kiillottaa krominkiilloitusaineella. Tällaista saattaa löytyä esimerkiksi jenkkiautoharrastajilta tai harrasteautojen varaosaliikkeistä.

Muistutan vielä, että Sulokkaan laukuilla on vuoden takuu ja huoltopalvelu toimii myös takuuajan jälkeen. Otathan herkästi yhteyttä, jos jotain ongelmia ilmenee. Sulokkaalla on tavoite tehdä kestäviä ja laadukkaita tuotteita. Rikkoutuneet tuotteet korjataan.

Takaisin blogiin